donderdag 1 mei 2008

Don Ken weer aan het werk

Don Ken (Kutaragi), de vader van de PlayStation, heeft weer werk. De Kadokawa Group Holdings heeft hem aangenomen als 'Outside Director'. In die functie gaat hij zich waarschijnlijk bezig houden met de bedrijfsstrategie van het bedrijf dat zich bezighoudt in de vier segmenten van de entertainment industrie (film, muziek, TV en natuurlijk games). Ook hebben ze een publishing onderdeel voor boeken/magazines. Nu is dit bedrijf niet zo interessant voor ons, maar ze hebben een uitstekende beslissing gemaakt door Kutaragi aan te nemen. Deze man is de bedenker van het PlayStation-merk bij Sony en hij er daarmee voor gezorgd dat de door ons zo geliefde gamesindustrie zo groot is als dat hij nu is.

Het begon allemaal in de jaren '80 toen Ken zijn dochtertje zag spelen met de Famicom (de Japanse naam voor de Nintendo NES). Ken zag meteen in dat videogames heel veel potentieel hadden, maar het bedrijf waar hij werkte, Sony, zag er niet veel in. Desondanks begon hij toch aan een geluidschip voor de Super Nintendo van Nintendo. Sony was er echter niet blij mee (Ken werkte in het geheim aan de chip) maar na wat intern gedoe bij Sony kwam de chip dan toch uit. Sony begon zelfs, dankzij de aanhouder Kutaragi, aan een samenwerking met Nintendo om een CD-uitbreiding te maken voor de Super Nintendo, de SNES CD. Deze samenwerking liep uiteindelijk spaak en Sony ontwikkelde de plannen door tot de PlayStation zoals hij in 1995 het daglicht zag (*).

De PlayStation werd uiteindelijk een groot succes en ging meer dan 100 miljoen keer over de toonbank. Het succes van de PSX hangt natuurlijk af van verschillende factoren, maar het belangrijkste was het gebruik van discs in plaats van cartridges (zoals Nintendo nog deed). De opslag op discs was vele malen groter waardoor er onder andere beter geluid en meer videobeelden opgeslagen konden worden. Games als Final Fantasy VII en Metal Gear Solid zijn hier goede voorbeelden van. Ook was het gebruik van discs vele malen goedkoper dan het gebruik van cartridges waardoor het voor third party developers ook interessanter was om voor de PS te ontwikkelen.

Van links naar rechts de PlayStation, de PlayStation 3 en de PlayStation 2

De opvolger van de PlayStation kwam in 2000 en heette, heel origineel, de PlayStation 2. De PS2 is tot op de dag van vandaag de meest succesvolle console allertijden met meer dan 120 miljoen verkochte exemplaren. De nieuwste telg in de familie is de PlayStation 3 welke veel kritiek kreeg vanwege de prijs en het zwaar had vanwege de concurrerende Xbox 360 van Microsoft. Op dit moment lijkt de PS3 echter bezig met een grote inhaalslag en ik verwacht dat de PS3 binnen twee jaar de 360 heeft ingehaald wat betreft populariteit. 'Wait for Final Fantasy XIII' zeg maar... En mocht dat niet lukken, dan is het de beurt aan de PlayStation 4 om de fakkel over te nemen van de PS3. Want hoe je het ook went of keert, de naam PlayStation zal niet snel verdwijnen uit de gamesindustrie. En dat allemaal dankzij dat guitige mannetje Ken Kutaragi.

(*) Voor meer informatie omtrent het ontstaan van de PlayStation, stay tuned.