maandag 19 mei 2008

Nieuws vanuit de retail

Het is weer tijd voor de (niet zo) periodieke update vanuit de retail. Ditmaal hebben we spannend nieuws, maar beginnen we met de console-wars tussen de PS3 en Xbox 360. Grootste en belangrijkste game in die oorlog was de afgelopen weken natuurlijk GTA IV, een game die op beide consoles uitkomt. Beetje raar natuurlijk, maar goed, dat is de gamesindustrie nou eenmaal... De verkopen van de console zijn de afgelopen tijd een stukje hoger geweest dan normaal, voor zowel de PS3 als de 360. De 360 had namelijk een prijsverlaging en de PS3 kreeg een GTA IV bundel. Deze stijging was echter maar van heel korte duur, er zijn nu al 5 dagen geen consoles meer verkocht van beiden. Er is dus niet echt een winnaar aan te wijzen. Misschien als je de gameverkopen bekijkt? GTA IV voor de PS3 53 keer over de toonbank gegaan tegenover 47 voor de Xbox 360, een verschil van 6 stuks dus, ruim 12% meer voor de PS3, maar ook hier is er te weinig verschil om een echte winnaar aan te wijzen. Gelijkspelletje dus, en zo blijven de next-gen consoles aanmodderen waar de echte winnaar, de Wii, het ontzettend goed blijft doen. Elke nieuwe lading consoles is binnen een dag weg en de games Mario Kart en Wii Fit zijn niet aan te slepen. Wii Fit staat inmiddels op meer dan 100 verkochte units, meer dan GTA IV op beide consoles samen!

Na GTA IV is het de beurt aan Buzz voor de PS3 om wat aandacht te krijgen. De game is namelijk verschoven naar 4 juli en dat is al de zoveelste verschuiving. Het lijkt erop dat het Singstar gaat nadoen, deze game werd ook keer op keer uitgesteld... Goed nieuws voor de PS3 is echter dat de bundel met Ratchet & Clank en Fifa in de aanbieding gaat zo vlak voor het EK. Voetbal is nu hip natuurlijk! De PSP lijkt overigens een beetje opgeruimd te gaan worden, de stellingruimte is bijna te verwaarlozen in vergelijking met de DS en de games worden bijna niet aangevuld. Als het met PSP games maar niet gaat aflopen zoals met HD DVD films, deze zijn officieel helemaal uit het assortiment.

Zo, zijn we er nog? Ik hoop het voor je want nu komt het GROTE nieuws!

*drums*

Er komen drie nieuwe kleuren DS lite uit voor de zomer. Vanaf 13 juni kun je naast zwart, wit, zilver en roze ook kiezen uit rood, groen en turquoise! Dat zijn weer flink wat verkopen voor Nintendo erbij! De adviesprijs van de DS lite blijft overigens gewoon 149 euro, en ik verwacht dat dit ook nog wel even zo blijft ook.